skip to Main Content

Bandjes kijken en bier drinken. Festivals in 2019 zijn zoveel meer dan dat. Voor wereldverbeteraars, wizzkids en andere creatieve doeners is het festival een waar paradijs voor het uitvoeren van hun projecten. Een plek waar ideeën getest worden in een mini-versie van de echte samenleving. Een plek waar ontmoetingen en ervaringen levens veranderen. En laat ús provinsje nu eens barsten van de toffe festivals! 

Een project dat draait om wereldverbeteraars en creatieve doeners is Innofest. Innofest helpt ondernemers, die een betere wereld willen creëren, om hun prototype snel naar de praktijk te brengen. ,,Zo’n 90% van de innovaties faalt door aannames en gebrek aan praktijkervaring. Een festival is een flexibele infrastructuur waar zo’n innovatie op een veilige manier getest kan worden. Innofest maakt dat mogelijk en begeleid ondernemers daarin”, aldus innovatiescout Govert Reeskamp. En met succes! ,,In het eerste jaar was het echt zoeken naar partijen die prototypes op de plank hadden staan. Dat is veranderd. Ondernemers en hun prototypes gaan echt twee tot drie jaar vooruit dankzij het testen. Doordat het zo goed werkt, verwijzen ondernemers elkaar onderling door. De aanmeldingen stromen binnen.”

Van theorie naar praktijk

Mateo Myer is een van de gelukkige ondernemers die via Innofest de kans kreeg om dit jaar zijn prototype op Eurosonic Noorderslag en Oerol te testen. ,,Samen met partner Frank Akkerman run ik Aqua Color Sensors. We ontwikkelen en produceren sensoren die de waterkwaliteit meten”, legt Mateo uit. In eerste instantie was het gebruik van de sensoren alleen bedoeld voor pluimveestallen, maar al gauw realiseerde de mannen dat ze de innovatie breder kunnen inzetten. ,,Het idee ontstond om de sensoren in te zetten om de drinkwaterkwaliteit op festivals te verbeteren. Geweldig dat we via Innofest in echte condities en een veilige setting konden zien wat ons product kan.” 

Oerol Festival © Moon Saris

In december kregen de mannen van Aqua Color Sensors te horen dat hun sensoren in januari op Eurosonic Noorderslag getest mochten worden. ,,Het was een race tegen de klok om onze prototypen af te krijgen, maar de sensoren werkten tijdens het festival. We hadden ook een aantal belangrijke leermomenten. Het bereik van de sensoren bijvoorbeeld. Middenin Groningen, naast een stalen container, konden we de sensoren slecht uitlezen. Ook het energieverbruik bleek drastisch naar beneden gebracht te moeten worden. Je wilt een powerbank aansluiten die wel het hele festival meegaat. Dit hebben we allemaal kunnen verbeteren en daarna met succes op Oerol getest.”

Innofest: waarom niet?

De voordelen voor ondernemers zijn duidelijk. Maar waarom zou een festival samenwerken met Innofest? ,,Waarom niet?”, vraagt Govert. ,,Met Innofest kunnen we heel veel ontzorgen en op een redelijk makkelijke manier zorgen dat de infrastructuur toegankelijk is voor de ondernemers. Veel festivals willen bijdragen aan het realiseren van een betere wereld. Op deze manier kan dat vrij eenvoudig. Daarnaast zorgt de infrastructuur, die gebruikt wordt voor het testen, ook voor blijvende verbeteringen op het festival zelf.”

Innofest (c) Foto Van Innofest, Project Van Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto van Innofest, project van Leeuwarden-Fryslân 2028

Toekomstmuziek

Nu het testen op festivals er voor Aqua Color Sensors opzit gaan de mannen weer terug naar de tekentafel om aan de laatste verbeteringen te werken. ,,Het vraagstuk dat we nu nog hebben liggen, is hoe we de software gaan verbeteren. Als de sensor tijdelijk geen verbinding maakt met het netwerk willen we dat de sensor de gegevens wel opslaat. Als er dan weer verbinding is, kan de sensor die gegevens weer doorgeven. Als we dat gerealiseerd hebben dan kijken we of het nog slim is om aanvullende testen te doen. Zo niet, dan is de sensor klaar om in de markt te zetten”, stelt Mateo.  

En wat hoopt Innofest voor de toekomst? ,,We willen nog meer de samenwerking met hulporganisatie, zoals het Rode Kruis, opzoeken. Samen zoeken naar oplossingen voor problemen in vluchtelingenkampen en deze testen in een goed bereikbare en luxe infrastructuur”, zegt Govert vastberaden. ,,We zijn hier in het noorden gestart, maar krijgen ook steeds meer aandacht vanuit het buitenland. Wie weet gaan we in de toekomst de grenzen over. ”

Deel dit verhaal

Back To Top