skip to Main Content

Bandjes kijken en bier drinken. Festivals in 2019 zijn zoveel meer dan dat. Voor wereldverbeteraars, wizzkids en andere creatieve doeners is het festival een waar paradijs voor het uitvoeren van hun projecten. Een plek waar ideeën getest worden in een mini-versie van de echte samenleving. Een plek waar ontmoetingen en ervaringen levens veranderen. En laat ús provinsje nu eens barsten van de toffe festivals!

Neem nu het project New Faces. Dit project helpt festivals en nieuwkomers met elkaar in contact te komen. Voor de nieuwkomers is het een geweldige manier om als vrijwilliger, artiest of crew werkervaring op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en een andere kant van de Nederlandse cultuur te leren kennen. 

Onvergetelijke ervaring

Hayyan Mezher kwam vorig jaar als nieuwkomer in contact met New Faces. In januari 2018 arriveerde hij in Nederland vanuit het bergachtige zuiden van Syrië. ,,In Syrië studeerde ik Mechanical Engineering and Designing aan een universiteit. Daarnaast gaf ik les in muziek en Engels”, vertelt de twintigjarige Hayyan in onvoorstelbaar goed Nederlands. De jongeman heeft duidelijk een talenknobbel. Al geeft hij aan dat de Nederlandse taal wel een obstakel was in het begin. ,,Maar het is belangrijk voor de omgang met Nederlandse mensen om de taal te beheersen. Dankzij New Faces kreeg ik de kans om dit op een onvergetelijke manier te verbeteren.” 

Tijdens Oerol en Into The Great Wide Open werkte Hayyan in de keuken, achter de bar, in de bediening en als cassiere. ,,Het waren intensieve dagen, maar vooral erg leuk”, aldus een enthousiaste Hayyan. ,,Ik heb heel veel mensen ontmoet, gelachen en ongelofelijk veel geleerd. Echt een aanrader voor alle nieuwkomers. Je krijgt op deze manier een uniek stukje Nederland te zien.” Het is dat hij hard moet studeren om toegelaten te worden tot een schakeljaar voor de universiteit. Anders had Hayyan deze zomer weer als vrijwilliger op festivals gestaan. ,,Volgend jaar ga ik zeker weten weer!”

Theater In Het Bos Op Oerol Terschelling
Ook op Oerol ging Hayyan Mezher aan de slag

,,Dit zou iedere festival moeten doen”

Veel festivals en culturele organisaties willen hun organisatie toegankelijker maken voor nieuwkomers om diversiteit, nieuwe energie en ideeën te stimuleren. Maar vaak weten ze niet hoe. Nienke Bodewes, dagelijks bestuur bij Into The Great Wide Open (ITGWO) en Here Comes The Summer, is zelfbenoemd ambassadeur van New Faces. ,,Dit zou ieder festival moeten doen, was mijn eerste gedachte toen ik over het project hoorde. Een festival gaat over meer dan bier drinken en bands kijken. Het gaat erom dat je bezoekers, maar ook vrijwilligers en crew iets meegeeft wat ze bijblijft en dat iets positiefs kan toevoegen aan het leven. Dat is waar New Faces om draait. Waarom zou je daar niet aan meedoen?” 

Vorig jaar werkten er ongeveer 35 nieuwkomers als vrijwilliger tijdens ITGWO. Man en vrouw. Jong en oud. ,,De nieuwkomers werden los van elkaar in teams geplaatst met Nederlandse vrijwilligers. Ze konden zelf aangeven wat ze het liefst wilden doen: opbouw, afbouw, catering, enz. In het begin is het voor iedereen wel even wennen”, aldus Nienke. ,,De nieuwkomers hadden extra uitleg nodig om aan de slag te kunnen, maar al snel waren het gewoon teams van vrijwilligers die samenwerkten. Echt zo leuk om te zien wat er dan ontstaat. Het team pusht elkaar om er een succes van te maken. Ze moedigen elkaar aan om Nederlands te spreken en elkaars cultuur te leren kennen.” 

Zelf oppakken

De samenwerking tussen New Faces en een festival is voor één jaar. Daarna is het de bedoeling dat het festival zelf nieuwkomers aantrekt en opvangt. Bij ITGWO is dat goed geregeld. ,,Dit jaar hebben we iemand aangenomen om dit op poten te zetten en die actief op zoek is naar nieuwkomers. Iedereen van vorig jaar is ook weer gemaild en veel van hen wilden weer terugkomen”, vertelt Nienke. ,, Nogmaals, iedereen zou dit moeten doen! Festivals maar ook ondernemingen. Zolang we het maar normaal gaan vinden om nieuwkomers te betrekken. Dan gaat het uiteindelijk vanzelf.”

Deel dit verhaal

Back To Top