skip to Main Content

Welke dynamiek is er ontstaan in Leeuwarden en Fryslân? Tijdens de overhandigingsceremonie op zaterdag 25 november kwamen de eerste berichten en cijfers naar buiten. En ook, de opvolgende ambities. We zijn nog maar net begonnen.

Een paar duizend belangstellenden bezochten zondag het programma aan het Oldehoofsterkerkhof, waar voor hen een stamppotbuffet klaarstond. Op deze laatste dag van de ReOpening, die drie weken duurde, werd onder meer met een aftermovie teruggeblikt op het succesvolle jaar, maar werd met enkele gasten – geïnterviewd door programmaleider Immie Jonkman – ook vooruitgekeken. Want dit jaar is geen einde en de ReOpening geen finale: de dynamiek van ‘2018’ krijgt een vervolg.

De vele honderden evenementen, variërend van groot tot klein, van maatschappelijk betekenisvol tot cultuur hoogstaand, brachten de provincie Fryslân in beweging. Tienduizenden vrijwilligers tilden het programma op de podia. De waardering van de projecten was steeds hoog en het programma trok een miljoenenpubliek uit binnen- en buitenland. ,,Er is”, zo stelt Tjeerd van Bekkum, CEO van Leeuwarden-Fryslân 2018, sprake van een Friesland vóór en een Friesland ná 2018.’’

Leeuwarden-Fryslân 2018 werkte als onafhankelijke stichting nauw samen met de provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden. Die coöperatie is uitermate geslaagd, concludeert drs. Arno Brok, Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân: ,,2018 Hat in tige wichtich jier west foar Fryslân, de Fryske taal en it bewustwêzen yn Fryslân.”(,,2018 Is een belangrijk jaar voor Friesland geweest. Voor de Friese taal en voor het bewustzijn in Friesland.”)

De Leeuwarder burgemeester Ferd Crone roemde de algehele sfeer in zijn gemeente: ,,Friezen en Leeuwarders hebben elkaar dit jaar gevonden en lieten samen trots hun cultuur aan miljoenen mensen uit Nederland en Europa zien. Velen zullen de komende jaren terugkomen. Ik ben ook bijzonder dankbaar voor de tienduizenden vrijwilligers die dit succes mogelijk hebben gemaakt.’’

2018 hat in tige wichtich jier west foar Fryslân, de Fryske taal en it bewustwêzen yn Fryslân.

Arno Brok - Commissaris van de Koning

Voorlopige balans

De definitieve balans, met ook cijfers op het gebied van toerisme en bezoekers aan de projecten, wordt eind februari 2019 opgemaakt. Een tussentijdse rapportage onder enkele block busters levert een prachtige opbrengst op. Meer dan 100.000 bezoekers kwamen naar De Stormruiter, De Reuzen van Royal de Luxe trokken 430.000 mensen en de Escher-tentoonstelling meer dan 250.000. En buiten Leeuwarden bezochten honderduizenden de Tall Ships Race en festivals in Sneek en Drachten. Bij Lonely Planet staat Friesland dit jaar in de top drie van mooiste bestemmingen in Europa, en in de top-tien van Booking.com. Hotels, horeca en ook vele winkels in Leeuwarden en de rest van Friesland boekten omzetstijgingen van tientallen procenten.

Deel dit verhaal

Back To Top