skip to Main Content

Wie kent de beelden uit 1969 niet: duizenden hippies die op een weiland nabij het Amerikaanse dorpje Bethel bijeenkomen om vrede en liefde te vieren. Het iconische Woodstock en de hippiebeweging inspireerden kwartiermaker Marcia de Graaff om flower power een nieuwe betekenis te geven. Precies vijftig jaar na het festival vindt op 17 augustus de officiële kick-off voor Houtstek in de Greidhoeke plaats. Onder het motto ‘make lân, not war and leave a trace of flower power’ willen de initiatiefnemers mensen samenbrengen die zich hard willen maken voor de biodiversiteit en het welzijn van onze planeet.

Wellicht heb je al eens kennis gemaakt met Marcia of een van de projecten waar ze aan gewerkt heeft. Tijdens Culturele Hoofdstad van Europa 2018 maakte ze deel uit van het team van Kening fan ‘e Greide en organiseerde ze Ontwakend Landschap. ,,Het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide bestaat al een aantal jaren, maar krijgt een doorstart na Leeuwarden-Fryslân 2018 met nieuwe kwartiermakers. We willen cultuur blijven inzetten om de toekomst van ons landschap op de kaart te zetten”, aldus de creatieve projectleider.

Protestmuziek

In die geest wordt volgend jaar het festival Houtstek georganiseerd. Dit jaar vindt de kick-off plaats met een concert waarin oude en nieuwe protestmuziek over het welzijn van de planeet centraal staan. ,,We leven, net als in de jaren zestig, in een tijdperk van grote maatschappelijke problemen. Het gekke is dat de hedendaagse muziek, met enkele uitzonderingen daargelaten, daar niets mee doet”, aldus een verbaasde Marcia. ,,Met Houtstek blazen we protestmuziek nieuw leven in. We hebben de jongens van de Friese band WIEBE, samen met andere artiesten, gevraagd om op 17 augustus hun interpretaties van bestaande protestmuziek te delen. Het zou te gek zijn als nieuw talent, maar ook bekende artiesten, gehoor aan de oproep geven en protestmuziek gaan maken!”

Kruidfunden

Rondom het festival wordt van alles georganiseerd. ,,Een van de activiteiten die we voorafgaand aan Houtstek organiseren, zijn de pelgrimstochten, waarbij iedereen zijn kilometers kan laten ‘kruid’funden. Het opgehaalde geld wordt geïnvesteerd in lokale projecten om de biodiversiteit te verbeteren”, legt Marcia uit. ,,Samen geven we Flower Power een nieuwe betekenis. We laten ook echt bloemen in het landschap achter.”

Fotografie: Bart Lindenhovius

,,We willen cultuur blijven inzetten om de toekomst van ons landschap op de kaart te zetten”

Marcia de Graaff

Over het festival

Datum: 17 augustus

Locatie: Greidhoeke

Discipline: muziek

Tickets: n.n.b.

Meer informatie

Deel dit verhaal

Back To Top