skip to Main Content

De Elfwegentocht heeft in de twee jaar van voorbereiding en uitvoering veel jongeren aan een baan geholpen. De eerste twee weken liepen ze mee, daarna bekeken ze waar zij hun energie en talenten het beste in kwijt konden. Met succes, want ze zijn nu allemaal aan het werk in de groene economie. 

Van student naar superbaan

Tim Haarlem studeerde nog op van Hall, toen hij zich aanmeldde bij de organisatie. Hij ging aan de slag met het zelf bedachte idee om een proloog te organiseren. Nu werkt hij in Leeuwarden voor een woningbouwcorporatie om alle woningen te voorzien van zonnepanelen.

Van meeliften naar Myanmar

Gerdien Velink belde haar vader of ze niet een tijdje kon meelopen met de Elfwegentocht omdat ze geen werk kon vinden in de duurzaamheid. Zo gezegd, zo gedaan. Twee weken meelopen en dan maar kiezen wat je wilt gaan doen. Ze kreeg zoveel groene energie en ambitie, dat ze na 4 maanden een baan kreeg in het buitenland. Myanmar! In november komt ze terug voor een bakje koffie. Wie weet is ze weer te strikken voor de Friese economie.

Van vrijwilliger naar fulltime 

Richard Tjalsma (foto) deed vrijwilligerswerk voor LF2018 en werd getipt voor de Elfwegentocht. Hij begon als reporter, kreeg een contract en werkt nu voor zowel de Friese Poort als de Freonen fan FossylFrij Fryslân. Twee banen dus, als communicatiemedewerker. Eigen initiatief is zijn handelsmerk geworden.

Duurzame afslag

Maaike van Leeuwen zei haar baan op als docente om in de duurzaamheid een baan te zoeken. Ze meldde zich aan bij de Elfwegentocht en ze werd meteen gebombardeerd tot eventleider. Haar CV werd er sterker van en nu werkt ze bij Groenleven in Heerenveen. ‘Mijn droombaan!’

Inspector Green

Eelke IJsbrandij, afgestudeerd met ambitie in duurzaamheid, kon geen baan vinden. Hij meldde zich vrijwillig bij de Elfwegentocht, kreeg een vrijwilligersvergoeding, interesseerde zich breed, leerde een nieuw netwerk kennen, bouwde zijn netwerk op en vond nog voor de start van de Elfwegentocht een baan bij de Energie-inspectie Friesland.

De wereld goed doorgeven

Josco van Andel liep stage bij de Elfwegentocht en deed daar ook zijn afstudeerproject voor de opleiding Milieukunde. Nog voor hij klaar was werd hij aangenomen als Trainee bij Wetterskip Fryslân. Op het gebied van duurzaamheid uiteraard! Josco wil nu zijn huis energieneutraal maken én binnenkort wordt vader.

De Elfwegentocht heeft veel in beweging gebracht. Blauwe diesel, wie had er ooit van gehoord…? Nu lijkt het de normaalste zaak geworden. Gemeenten als Leeuwarden, Smallingerland en Heerenveen gebruiken het nu standaard in hun voertuigen, net als tientallen bedrijven. Het is nog maar een begin. Onlangs kwam de hypotheekadviseur bij mij aan de deur. Ik stelde me uiteraard aan hem voor en hij zei: ik ken je wel, je bent van de Elfwegentocht. Daar heb ik aan mee gedaan. Ik heb twee weken gefietst van St. Annaparochie. Nu heb ik een speedbike gekocht en ga ik dit veel vaker doen! En laatst op een congres vertelde een ondernemer dat zijn bedrijf uit Leek ook mee had gedaan. Ze hadden twee weken op blauwe diesel gereden en hebben besloten dat ze alle leaseauto’s gaan vervangen door fossylfrije voertuigen. In geweldiche ympakt mei elkoar!

Ambities voor 2019 en ver daarna

De Freonen fan Fossylfrij (FFF) en Vereniging Circulair Friesland (VCF) willen samen optrekken om voor de legacy van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 een concreet en (in potentie) spraakmakend voorstel te doen. Aangezien circulaire economie een belangrijk speerpunt is in de zoektocht naar de lijnen in deze, is de insteek een concreet evenement met (inter)nationale uitstraling rond dit thema in de breedste zin. We willen groot denken, want als de aanloop naar LF2018 ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat je alleen zó je doelen kunt bereiken.

Fryslân heeft heel veel te bieden op het terrein van een duurzame toekomst. Op kleine en grote schaal wordt door bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden gepionierd om een volhoudbare toekomst gestalte te geven. Talloze broedplekken ontstaan, nieuwe bedrijven vestigen zich, branches en ketenpartners zoeken de samenwerking om daadwerkelijk stappen te zetten. Circulair Friesland en de Freonen fungeren daarbij als aanjagers van de transitie, spelen een verbindende en faciliterende rol.

Waar we minder goed in zijn, is het vertellen wat hier gebeurt, met name trots innovaties uitdragen past niet heel goed bij onze volksaard. We dóen liever, waar overigens ook helemaal niets mis mee is. Het verhaal van Fryslân vertellen is echter ook erg belangrijk: waar staan we voor, wat willen we zijn, hoe staan wij in het leven en vooral: hoe willen wij Fryslân doorgeven aan onze kinderen.

0
nieuwe banen
0
dagen zonder vervuilende brandstof
0
Freonen fan Fossyl Fry Fryslân

De zinderende finale van de Elfwegentocht was een duurzame parade met wel 2047 voertuigen over de weg, het water én door de lucht. Twee weken feest zonder een druppel benzine of diesel in Friesland eindigde met een gigantische optocht van geruisloos vervoer over de afgesloten N31. De fossielvrije boten kruisten over de Wergeaster feart en dan vloog er ook nog een elektrisch vliegtuig laag over.

Deel dit verhaal

Back To Top