skip to Main Content

Van Lioessens tot Laaksum, wat hebben Friezen gemerkt van Culturele Hoofdstad? In de serie Mienskip oan it wurd: Ria de Jong uit Workum.

Al in 2013 dacht ik, die Culturele Hoofdstad moet ook echt in heel Fryslân landen. En dus zijn we een informatiepunt gestart bij het restaurant waar ik werk, It Pottebakkershûs in Workum. Het was echt een groot succes, zowel voor de toeristische sector als de Mienskip. Want wát een cohesie heeft LF2018 gebracht. Mensen die elkaar anders niet tegenkwamen of nooit samenwerkten, die hadden ineens een gezamenlijk doel. Kijk eens naar Hindeloopen, echt iedereen was betrokken. Dat voel je als je een voorstelling of project bezoekt, die samenhang.

Legacy? Dat wurd kin better haha. LF Foarút fyn ik in moaiere titel. Er zijn absoluut mensen die volgend jaar dingen willen organiseren. Dit jaar was er al zoveel, dus ze hebben juist inspiratie opgedaan voor 2019. Wat zou het mooi zijn als we bijvoorbeeld volgend jaar met pramen door de stad kunnen, met muziek in de tuinen. Mensen met ideeën moeten nú aangemoedigd worden om hun plannen volgend jaar te realiseren.

Mijn zoon werkt in de haven van Stavoren. Daar zeiden toeristen deze zomer al: we komen volgend jaar weer! Zij hebben Fryslân ontdekt door Culturele Hoofdstad, bewoners hebben elkaar ontdekt en dat het mooie dingen oplevert als je uit je comfort zone stapt. Dat is toch super?

Het mooiste moment van dit jaar? Gek genoeg was dat nog in de aanloop. Tijdens de presentatie van het programma stond het hele Gouverneursplein in Leeuwarden vol met mensen.  Al die mensen, stuk voor stuk, werkten aan hetzelfde doel als ik. Dat besef daalde toen in. Het voelde zo mooi om onderdeel te zijn van zo’n grote beweging.

Back To Top