skip to Main Content

‘We zijn nog maar net begonnen!’ Baukje de Vries (Leeuwarder Ondernemers Fonds – eigenaar Paddy O’Ryan) staat altijd aan. In de horeca, bij het LOF, tijdens voorstellingen en op dit moment in de voorbereiding op de komende jaren. Ze wil door. Met denktanks vol jongeren naar een regio waar innovatie en ondernemerschap voorop staan. En de mienskip natuurlijk.

‘Ja, ik was eerst allergisch voor die term haha. Maar laten we eerlijk zijn, het is toch hét woord van 2018 geworden. Die verbinding, zowel tussen ondernemers als Friezen op zich, dat is de belangrijkste winst. Mensen zijn veel meer bereid om iets te doen voor de goede zaak. In de stad, maar ook in de dorpen. In Burgwerd bijvoorbeeld, zoveel inwoners hebben meegeholpen aan de voorstelling over Tsjêbbe Hettinga. Cultuur is niet voor de elite, het is voor en door elkaar.

Onze gastvrijheid is geëxplodeerd. ‘Kan ik u helpen’ gonst het over straat, het is echt prettig verrassend om te zien hoe we nu mensen ontvangen in Fryslân. Wat ik voorheen in een wereldstad als New York aantrof, die houding hebben we hier nu ook. Mensen zijn ultiem te gast. De impact van dit jaar is zo groot. Die positiviteit, dat is ons onderscheidend vermogen. Het Bruto Nationaal Geluk is hier enorm en dat hebben we zo goed laten zien met allerlei voorstellingen en projecten.

Mijn top 3? Holstmeer. Ik zag drie dochters van gedetineerden hun vader om de hals vliegen omdat ze trots op hen waren. Wat een voorstelling dan wel niet voor impact heeft.

Lost at the Greenhouse. Ik werk zelf met mensen die hier niet vandaan komen. We zijn met Paddy’s de enige horecaplek in Fryslân die Engels spreekt. Hoe moeten internationale studenten, toeristen en nieuwe Nederlanders zich dan voelen? De voorstelling zorgde ervoor dat verschillende groepen elkaar vonden.

Wereldburgers van de Voorstreek zorgde ook voor die verbondenheid. Ondernemers in die straat zeggen nu: we zijn geen vreemden meer voor elkaar, maar kennissen. We kennen elkaar nu, vragen hoe het gaat. Dát, dat is mienskip. En daar komen mensen voor. Een stel dat elkaar hier in de pub als collega’s heeft leren kennen komt terug verhuizen vanuit Utrecht, omdat het hier zo samen en daarmee aantrekkelijk is.

Het mooiste voorbeeld van een ondernemer in LF2018? Dat was toch wel de fourniturenwinkel in Leeuwarden. Die kregen tot hun stomme verbazing toeristen die voor 150 euro knopen afrekenden. En zo zijn er talloze winkeliers die echt veel hebben gehad aan Culturele Hoofdstad, vooral als ze er iets van maakten en samenwerkten.

Ambities voor 2019 en ver daarna

Mijn ambities? En die van het LOF als sponsor dit jaar? We gaan natuurlijk door. Broedplaatsen als humuslaag waar experiment en ondernemerschap alle ruimte en support krijgen, de jonge generatie moet hier hun place to be vinden. Wat ik als Fries echt hoop is dat Sense of Place door kan gaan. Zelf ben ik druk bezig met Fuerza Bruta, een overweldigende act die overdag de gezinnen betovert en ’s avonds het ultieme clubgevoel voor jongeren neerzet. Een aantal aandachtswijken heeft me gezegd, zoek uit wat ze kunnen doen. Ze geven me alle vertrouwen, omdat ze hebben gezien dat cultuur ons oplift en verbindt.

Deel dit verhaal

Back To Top