skip to Main Content

In het Culturele Hoofdstadjaar deden 2.500 cliënten van Talant en Wil mee aan de projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018. Meedoen zorgde voor nieuwe kansen, mooie ontmoetingen, mooie samenwerkingen en heel veel mooie herinneringen. Gurbe denkt met een glimlach terug aan zijn ervaringen. Lees hoe hij meedeed, maar vooral ook wat het hem heeft gebracht. Lees over zijn legacy.

Door cultuur worden mensen samengebracht

Mensen met een beperking in contact brengen met cultuur, dat is zijn missie. ,,Door cultuur ontstaan nieuwe ontmoetingen. Dit levert veel op voor mensen met en zonder beperking,” zegt Gurbe de Boer. ,,Ik vind het daarom belangrijk dat mensen met een beperking kunnen meedoen als bezoeker, maar ook dat ze als vrijwilliger iets kunnen doen.”

De dochter van Gurbe krijgt ondersteuning van Talant. Toen Gurbe hoorde dat ook ouders konden meedenken over de koers van Talant tijdens het Culturele Hoofdstadjaar, was hij direct enthousiast. ,,Het is leuk om mee te denken waaraan én hoe cliënten van Talant kunnen meedoen. En het mooie is dat dat niet ophoudt na LF2018.”

Veel te bieden

,,Mensen met een beperking hebben veel te bieden,” vindt Gurbe. Al een aantal jaren is hij bij het Befrijdingsontbijt, waar cliënten meehelpen in de bediening. ,,Je ziet sommigen bij het koffieschenken denken, dat zal er wel naast gaan, maar nee hoor. Het gebeurt keurig. En als ze een compliment krijgen, dat is zo prachtig om te zien.”

T-shirt

Elk jaar zorgt Gurbe voor vrijwilligers van Talant bij het Befrijdingsfestival en inmiddels helpen cliënten ook mee bij andere evenementen. Veel moeite hoeft hij er niet voor te doen. ,,Iedereen wil graag meedoen.” Zijn eigen dochter stond nooit vooraan bij activiteiten, maar helpt sinds een aantal jaren ook mee als vrijwilliger bij het Befrijdingsfestival. ,,Ze krijgt dan een T-shirt. Dat is echt heel belangrijk voor haar,” vertelt hij lachend. “Ertoe doen, dat wil iedereen graag. Of je nu een beperking hebt of niet.”

Vraag hulp

,,Meedoen vraagt soms een extra inspanning van een begeleider, omdat er dingen geregeld moeten worden. Het makkelijkst is om niets te doen, maar meedoen levert heel veel op.” Voor begeleiders heeft Gurbe een tip. ,,Vraag verwanten om te helpen, dan wordt meedoen gemakkelijker. Deze mooie ervaringen mogen we cliënten – onze verwanten – niet ontnemen.”

© Fotobureau Hoge Noorden
© Tekst: Hilde Koopmans

Deel dit verhaal

Back To Top