skip to Main Content

Joris J. Hoebe is filmmaker en directeur van New Noardic Wave, een platform voor mediamakers in Fryslân. Hij vertelt wat LF2018 voor hem betekend heeft.

Ik wilde dit jaar persé van dichtbij meemaken. Ik wilde zien wat er ging gebeuren, deel uitmaken van de ‘mogelijke’ verandering, het bruisen voelen. De opening maakten we mee vanuit Amsterdam, op onze laptop keken we naar een verschrikkelijke tv show waar het ene cliché na het andere uit de kast werd gehaald. De volgende dag was onze verhuizing geplanned. Met het hele gezin terug naar Friesland, het heite en memme lân. Wie had dat ooit gedacht.

Ik ging 20 jaar geleden weg omdat, als je iets wilde in film, cultuur je nu eenmaal weg moest gaan. Er was niks. Dat is de afgelopen jaren veranderd, er zijn mensen met visie, ondernemersgeest en een hoop lef gebleven. Ze zagen kansen en hebben een tij gekeerd. Fryslân en Leeuwarden is getransformeerd van een plek waar je vooral niet moest opvallen en grote dromen mocht hebben tot een plek waar alles open ligt, alles kan. Het best bewaarde geheim van de wereld. Ik zie mijn schoonfamilie uit dat andere ‘Groene hart’ en vrienden met grote ogen vol verbazing door de stad en het land lopen.

Na de Frits Sissing- show over de opening was al snel de consensus onder alle mensen in Fryslân-Leeuwarden dat wij onze eigen verhaal moeten gaan vertellen. Dat is de beste en mooiste les wat mij betreft. Vol zelfvertrouwen en ambitie gaan we de aankomende jaren onze eigen verhalen vertellen en de wereld zal er naar luisteren. Dank aan alle zieners en visionairs die zo enorm hard hebben gewerkt aan LF2018!

Deel dit verhaal

Back To Top