skip to Main Content

,,Fryslân is het ideale gebied voor filmproducties. Je kunt hier iedere denkbare locatie vinden en er zijn hier zoveel verhalen om te vertellen.” Als het aan de voormannen van New Noardic Wave ligt is Fryslân in de toekomst niet alleen dé plek voor filmproducties, maar ook de duurzaamste filmregio van het noorden.

Onder de jonge makers zien Joris Hoebe en Anton Felipa voornamelijk drie obstakels terugkomen: een gebrek aan kennis, netwerk en geld. New Noardic Wave biedt hulp door de jonge makers een podium te geven, ze met elkaar in contact te brengen, netwerkevenementen te organiseren en ondersteuning te bieden bij het vinden van funding. Zo organiseren ze iedere maandagmiddag een spreekuur in de creatieve ruimte van het voormalig Beversport-pand aan de Voorstreek. Ook kun je elke laatste donderdag van de maand deelnemen aan een ‘Kampfjoer Meet-up’. Jonge makers zijn iedere tweede woensdag welkom om hun ideeën te pitchen en te komen brainstormen.

Volgens Joris stimuleren ze ook de kracht van samenwerking. ,,Je moet elkaar tegenkomen om geprikkeld te raken, zodat het niet alleen bij een wild idee blijft maar er daadwerkelijk ook iets gemaakt wordt.” Een mooi voorbeeld hiervan is het project Nije Eagen. Binnen dit project krijgen drie jonge filmmakers de kans om een korte documentaire te ontwikkelen die vervolgens via Fryslân Dok op NPO2 getoond wordt.

Op de vraag wanneer ze hun doel hebben bereikt, kunnen Joris en Anton niet direct een antwoord geven. ,,We willen in ieder geval dat NNW in 2028 zelfdraaiend is, zodat wij niet meer nodig zijn.” En het eindpunt? ,,Een internationaal podium zoals een Friese serie op Netflix, het filmfestival in Cannes of een Oscar zou in de buurt komen”, dromen de mannen hardop.

Fotografie: Jeroen van de Bovenkamp

,,Fryslân is het ideale gebied voor filmproducties. Je kunt hier iedere denkbare locatie vinden en er zijn hier zoveel verhalen om te vertellen.”

Joris Hoebe

Over New Noardic Wave

Deel dit verhaal

Back To Top