skip to Main Content

Klassieke muziek stoffig? Echt niet. Laat je tijdens CityProms festival betoveren door de klanken van internationale, nationale en Friese, klassieke topmuzikanten. Dit jaar is het thema van het festival ‘Grenzen vervagen’. Niet alleen de landsgrenzen, maar ook de grenzen tussen amateurmusici en professionals vervagen. Jeugdorkesten en lokale orkesten blijken een kweekvijver voor toptalent. Van 27 tot en met 30 juni staat de binnenstad van Leeuwarden in het teken van kwaliteitsmuziek. Er is heel veel te zien, te horen en te beleven. Voor jong en oud. Met of zonder vlinderdas. En het allermooiste: het festival en alle concerten zijn gratis te bezoeken.

Noord Nederlands Orkest opent CityProms
Op vrijdagavond wordt CityProms geopend door het Noord Nederlands Orkest (NNO) onder leiding van dirigent Damian Iorio. De feestelijke opening van het festival staat in het teken van muziek uit Rusland met de ouverture uit Russlan en Ludmilla van componist Glinka. Celliste Irene Kok speelt daarna het Eerste Celloconcert van Sjostakovitsj. Ook luister je tijdens de opening van CityProms naar een compilatie uit de beroemde Notenkraker van Tsjaikovski. Later op de avond neemt het zeventienkoppige Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Rob Horsting het podium over samen met het ZO! Gospel Choir. Jazz standards, gospel en souljazz zijn de ingrediënten voor een heerlijk concert. Dit belooft een swingende zwoele zomeravond te worden.

CityProms: een festival voor iedereen
Muziek laat grenzen vervagen, geeft rust en ontspanning, zorgt voor empathie en brengt mensen met elkaar in contact, ook wanneer dat in het normale leven moeilijker gaat. Iets wat CityProms heel goed begrepen heeft. Samen met zusterorganisatie EMBRACE Nederland geeft het festival ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en nieuwkomers een podium. Muziek als verbindende factor. Inclusief muziektheater ANDERS! is daar een mooi voorbeeld van. Met dit project werken professionele makers, jong talent en amateurs samen met valide en mindervalide talenten aan een productie dat tijdens CityProms getoond wordt.

Met het symposium ‘Musici in de zorg’ op 27 juni willen CityProms en EMBRACE Nederland laten zien wat muziek kan beteken voor kwetsbare mensen in onze samenleving.

Ook nieuwe Nederlanders worden betrokken bij het festival tijdens Grenzeloze Muziek. Bij dit project draait het om verschillende culturen samenbrengen door nieuwe muziek te creëren.

Deel dit verhaal

Back To Top