skip to Main Content

Sinds 2 februari is de tentoonstelling Éric van Hove: Fenduq in het Fries Museum te zien. De Belgische kunstenaar maakt industriële motorblokken en voertuigen na met materialen als hout, keramiek, glas en koper. Op deze manier hoopt hij dat mensen weer waardering voor vakmanschap krijgen. Samen met ambachtslieden van over de hele wereld creëert hij de mooiste replica’s. Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelde Van Hove een nieuw werk waarbij ambachtslieden en leerlingen uit heel Fryslân betrokken zijn. Eind september kun je het resultaat van dichtbij bewonderen!

Een kunstwerk gemaakt van Marokkaans houtwerk, Hindelooper schilderwerk, Indonesisch snijwerk, Zweeds glaswerk en nog veel meer materialen. De replica van een motor uit een Claas Jaguar veldhakselaar brengt verschillende internationale ambachten bij elkaar. De landbouwmachine wordt gebruikt voor het maaien en versnipperen van snijmaïs, gras en andere gewassen. Je komt het groene gevaarte overal op het Friese platteland tegen. Een mooie aanwinst voor het Fries Museum dus!

Kennis delen

Verschillende ambachtslieden zijn maandenlang bezig geweest met het namaken van de honderden onderdelen. Dit gebeurde afzonderlijk van maar ook met elkaar. Zo ging Rikus Oswald, ambachtsman in Harlinger aardewerk, naar het atelier van Van Hove in Marrakesh. Edelsmid Sanne Bergsma uit Leeuwarden werkte samen met meesterglasblazers in Zweden. Ook leerlingen van het CSG Comenius,  Piter Jelles YnSicht en studenten van het Friesland College en ROC Friese Poort waren betrokken bij het project. Zij kregen in atelier Fenduq de kans om het vakmanschap te leren van het ervaren team van Van Hove.

De maakdagen

In het laatste weekend van september zijn alle onderdelen klaar en kan de Fryske Motor in elkaar gezet worden. Deze mijlpaal wordt het hele weekend gevierd met verschillende activiteiten. Zo kun je zelf aan de slag met keramiek glazuren of houtbewerking, ontdek je het verhaal van Fenduq tijdens een lunchcollege en zijn er speciale rondleidingen in de Blokhuispoort, waar Van Hove en zijn team de laatste hand leggen aan de motoronderdelen. Jouw kans om vakmanschap van dichtbij mee te maken. Je komt toch ook?

Wat is er te doen?

Doe het zelf – 28 en 29 september

Wil je zelf aan de slag met houtbewerking, kopersmeden, keramiek glazuren en Fries kerfsnijwerk? Schuif aan bij verschillende workshops met ambachtslieden in de museumhal en bij het atelier in de Blokhuispoort. In de avond is het tijd om te dansen op de binnenplaats voor het atelier met muziek en een bar.

Kijkje in het atelier  – 28 en 29 september

Ontdek de hoogtepunten in de tentoonstelling en de betekenis achter de werken tijdens een rondleiding met een gids. De gids neemt je ook mee naar het atelier in de Blokhuispoort waar de laatste hand wordt gelegd aan de motor door de ambachtslieden en Éric van Hove.

Lunchcollege met Eelco van der Lingen – 28 september

Ontdek meer over het verhaal van Fenduq en ga dieper in op de waarde van ambacht en kunst in Europa en Afrika met Eelco van der Lingen, curator van de tentoonstelling. Neem gerust je eigen boterham mee.

Deel dit verhaal

Back To Top