skip to Main Content

Marijn Sjouke bouwt een Vikingschip. Een echte, van wel vijftien meter lang. Het gevaarte wordt over een paar weken afgeleverd bij het Fries Museum. Daar is het schip hét pronkstuk van de grote tentoonstelling Wij Vikingen. De achttienjarige Merijn behoort tot het bouwteam van tien Friese Poort-studenten. Ze worden ondersteund door de ervaren scheepsbouwer Rein Brandsma (75).

Een mooie klus. ,,Het was altijd een droom om zelf een zeewaardig schip te bouwen”, zegt de achttienjarige scheepstimmerman-in-opleiding. De bouwklus begon in september vorig jaar en neemt al met al een jaar in beslag. Er staat druk op de ketel, want het gevaarte moet op tijd klaar.

Het schip wordt in drie delen gebouwd omdat het in stukken naar de derde verdieping van het museum moet. ,,We moeten ervoor zorgen dat elke schroef en klinknagel goed zit”, zegt de jonge maker uit Sexbierum. Een onoplettendheid kan grote vertraging opleveren als het bouwpakket straks weer uit elkaar gehaald en in elkaar gezet wordt.

Marijn Sjouke bouwt een Vikingschip © Marieke Balk

Jonge scheepstimmerman als baby al een zeeman

Ondanks zijn jonge leeftijd is Marijn een ervaren bouwer. Hij werkte vier jaar lang mee aan de replica van de Witte Swaen; het schip waarmee Willem Barentsz bij Nova Zembla strandde. ,,Dit is geweldig werk. Het is mijn passie”, zegt Marijn die de liefde voor het vak van zijn vader kreeg. Pa Sjouke voer in de Bruine Vloot mee aan boord van de Minerva – een Harlinger stevenaak uit 1878 dat nog altijd passagiers vervoert – en is in de eerste plaats een uitstekend scheepstimmerman. Dat Marijn in de scheepsbouw beland is, stond al bij zijn geboorte vast. ,,Mijn wieg was gebouwd in de vorm van een zeeschuitje.”

De klus in Sneek is een stage, maar voor de punten doet Marijn het niet. ,,En dat geldt ook voor de anderen. Iedereen bouwt met hart en ziel aan dit schip.” Hij kijkt uit naar de onthulling in het Fries Museum. Maar nog liever denkt hij aan het moment ná de tentoonstelling. ,,Dan kunnen we er eindelijk mee varen. Want daar bouw je uiteindelijk toch een boot voor.”

Vikingen moordden, plunderden en handelden

Op 19 oktober begint in het Fries Museum de grote tentoonstelling Wij Vikingen. Dompel je als bezoeker onder in de negende en tiende eeuw. In een tijd dat Frisia geteisterd werd door talloze invallen van Vikingen. Moordend, plunderend en rovend maakten de piraten van de Noordzee de Europese kusten onveilig. De aanvallen begonnen in het jaar 810. Met maar liefst tweehonderd schepen vielen de Deense Vikingen Frisia aan. Het was de eerste van vele plundertochten. 

Wij Vikingen toont de oorlogszucht van de Deense vloot en laat zien hoe families werden verscheurd door ontvoeringen; hoe huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Toch werd tijdens het oorlogsgeweld ook nog handel gedreven met de Vikingen. De Noordzee gold daarbij als de belangrijkste ‘snelweg’ omdat de binnenlanden erg slecht begaanbaar waren. Er was daarom veel contact met bewoners uit kuststeden in Scandinavie, Groot-Brittannië en Ierland. Je kan spreken van een echte Noordzeecultuur. Ook dit verhaal komt ruim aan bod in de tentoonstelling.

Wij Vikingen is te zien tot en met 15 maart 2020.

Info & Tickets

Deel dit verhaal

Back To Top