skip to Main Content

Op 22, 23 en 24 november vormt Leeuwarden het podium van misschien wel het spannendste stadsfestival van het noorden: Explore the North. Ook dit jaar is de binnenstad weer een speeltuin voor jonge en gevestigde kunstenaars. Het zijn artiesten die grenzen durven op te zoeken en die hun plek op deze wereld durven in te nemen. Ze hebben idealen die ze nastreven waarbij ze fantaseren over nieuwe werelden. Dwaal met ze mee. Zij delen hun verhalen met muziek, literatuur, beeldende kunst en meer

Wat kun je deze editie verwachten?

Je favoriete rebellen uit Rusland komen naar de Friese hoofdstad. Met een intrigerende mix van rake saxofoonsolo’s en elektronica, treffende documentairebeelden en politieke kritiek sleept het wereldberoemde kunstcollectief Pussy Riot je mee in het verhaal van ‘Riot Days’. 

Zet je brein op scherp tijdens de lezing van Denker des Vaderlands Daan Roovers en Jonge denker des Vaderlands van Friesland Line Hut. Duik in het Indiase ritme van de wereldberoemde percussionist Pete Lockett & Pasveerkorps Leeuwarden. Ook A.H.J. Dautzenberg, Moor Mother, Tshegue, Remy van Kesteren, Kamerorkest van het Noorden, Guus Kuijer en nog heel veel meer zijn van de partij. Een programmering waar je ‘u’ tegen zegt dus. Kill your darlings.

AquaSonic | Between Music

Vijf muzikanten in vijf grote watertanks. Met speciaal ontwikkelde instrumenten spelen en zingen ze onder water. AquaSonic is een productie van de Deense groep Between Music en een van de meest ambitieuze kunstprojecten van deze tijd: opera onder water. Na ontelbare experimenten in samenwerking met diepzeeduikers, instrumentenmakers en wetenschappers werkten de muzikanten tien jaar aan speciale onderwaterinstrumenten.

Datum: 19 en 20 november
Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie


En toen schiep God Mounir

In de wervelende solovoorstelling En toen schiep God Mounir zet de Egyptisch-Nederlandse journalist, schrijver en theatermaker Mounir Samuel de grenzen van geografie, geaardheid, gender en geloof op scherp.

De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als fly-in correspondent door zes continenten reisde en zich als praktiserend christen volledig onderdompelde in de islam. Hij maakte tweemaal een nationale coming-out mee en veranderde voor het publieke oog van een aaibaar Hollands meisje genaamd Monique in een ongewenste Straatmarokkaan..

Datum: 21 november
Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie


Oerol

Het bekendste festival van Terschelling verlaat in november de thuisbasis en spoelt aan in Leeuwarden. Maar Oerol zou Oerol niet zijn als ze niet een stukje van ‘hun eiland’ mee aan wal zouden nemen. Zo confronteert een groep vliegers, onder de naam Silent Messengers, je op het Oldehoofsterkerkhof met de snel groeiende ganzenpopulatie op Terschelling. In Natuurmuseum Fryslân waan je je in de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners met de audio-installatie Stemmen uit de Nacht.
Ook zoekt Oerol de samenwerking op met Explore the North. Tijdens drie Oerol Colleges ontmoeten kunstenaars en een wetenschapper elkaar. Vanuit hun eigen vakgebied werken zij aan hetzelfde onderwerp of kijken juist vanuit een ander  perspectief naar het onderwerp. Dit levert wrijving, hilarische momenten en nieuwe inzichten op. Laat je meevoeren door de Oerol-stroming!

Datum: 22 t/m 24 november
Locaties:
Silent Messengers, Oldehoofsterkerkhof van 12.00 – 16.00 uur – gratis
Stemmen uit de Nacht, Natuurmuseum Fryslân van 10.00 – 17.00 uur, vrijdag tot 19.30 uur
Oerol Colleges, diverse locaties, ‘s avonds

Deel dit verhaal

Back To Top