skip to Main Content

Galway, de Culturele Hoofdstad van Europa 2020, en Leeuwarden-Fryslân 2028 slaan de handen ineen. De steden bereiden een gezamenlijk filmfestival voor! Het idee is ontstaan na een uitwisseling van Europese cultuurmakers in Rijeka (Kroatië). De bedenkers zijn New Noardic Wave en Nachtkijkers Filmfestival (beide Fryslân) en het Ierse Galway Film Centre. Het is de bedoeling het festival volgend jaar tegelijk te houden in Galway en Fryslân.

Voorafgaand aan het festival vindt een uitwisseling plaats van elf Friese en elf Ierse filmmakers. Ze maken in elf dagen, elf korte films die op de laatste dag van het elfdaagse evenement worden vertoond. Taal, landschap – belangrijke thema’s van Galway 2020 – en muziek staan centraal. Op 23 augustus, tijdens Nachtkijkers Filmfestival in Heeg, komt het Galway Film Centre naar Fryslân.

Dorrit Jorritsma (Nachtkijkers) zegt: ,,We zijn hartstikke blij met deze samenwerking. Galway is een voorbeeld voor het Friese filmklimaat.” De Ierse stad draagt de titel UNESO City of Film en heeft sinds kort een filmfonds voor de regio. Jaarlijks vindt tijdens het Galway Film Festival een grote, internationale industriemarkt plaats. Joris Hoebe (New Noardic Wave): ,,We kunnen veel leren van Galway Film Centre. Deze samenwerking biedt de Friese film-, animatie- en gamemakers een ingang naar een internationaal podium.”

Makers kunnen zich presenteren tijdens een ‘kampfjoer’-sessie tijdens Nachtkijkers Filmfestival op 23 augustus, om 20.30 uur. Wil je hieraan mee doen? Mail dan naar info@nnw.frl.

Deel dit verhaal

Back To Top