skip to Main Content

In het Karmelklooster in Drachten begint eind september een bijzondere expositie. Huidhonger laat het werk van 32 kunstenaars zien en gaat over het verlangen én het gemis van het aanraken. Want, zegt initiatiefnemer Ietsje Hofstra, huidcontact is de meest intieme communicatievorm tussen mensen en geeft een gevoel van tederheid en verbondenheid. ,,Lichaamscontact zegt soms meer dan woorden.”

Je intuïtie geeft aan hoe dat lichaamscontact ‘hoort’ te voelen. Je hanteert de grenzen en afspraken van respect. ,,Hoe langer je nadenkt over Huidhonger, hoe meer het thema je boeit. Denk aan de vluchtelingen, vaak alleen onderweg op zoek naar nieuwe geborgenheid; zij worden eerder geweerd dan omarmd.”

Toen Ietsje Hofstra op televisie het begrip ‘huidhonger’ hoorde, was dat voor het eerst. Ze dacht aan haar moeder. ,,Zij is 93 jaar, ligt in bed, eet weinig tot niets meer. Weet nog wel wie ik ben,maar haar zintuigen laten haar in de steek. Haar gezichtsvermogen wordt minder en zonder gehoorapparaten kunnen we niet meer communiceren. Maar als ik haar bezoek, wil ze graag mijn hand vasthouden, mijn wang tegen de hare en een tuut.  Ik realiseer me, als alle zintuigen je min of meer in de steek laten, blijft het gevoel van een aanraking over.’’

HUIDHONGER, van 28 september tot en met 26 januari 2020 in het Karmelklooster in Drachten. Met werk van 32 kunstenaars: textiele vormgeving, fotografie, beeldhouwwerk, schilderkunst en poëzie.

Deel dit verhaal

Back To Top