skip to Main Content

Op de laatste zaterdag van juni kleurt Leeuwarden roze als host van Roze Zaterdag 2020. Het jaarlijks terugkerende evenement draait om openheid, inclusiviteit, waardigheid en (h)erkenning van seksuele en genderdiversiteit. Om alvast in de stemming te komen organiseren IepenUP en Roze Zaterdag van 6 tot en met 10 november Queer Cinema in Café De Backstage. Deze feestelijke aanvulling op de 40ste editie van het Noordelijk Film Festival wordt in samenwerking met Queer Film Festival Utrecht, Zuperstition en Human Rights in the Picture gerealiseerd. Verwacht films, documentaires en een talkshow die het hokjes-denken doorbreken.

IepenUP Live

De wekelijkse talkshow IepenUP Live staat op woensdagavond 6 november volledig in het teken van Queer Cinema. Te gast zijn fotograaf en documentairemaker Hans van der Kamp, die de drag- en queerscene veel vastlegt, en ‘Secretary of Queers Affairs’ Neal Leemput. Ook Nanoah Struik schuift aan, beter bekend als de tweede persoon in Nederland met een ‘x’ als gender in het paspoort. Samen met hen wordt er niet alleen gepraat over queer cinema, de vertoning van documentaire m/f/x staat ook op de planning. De documentaire volgt het leven van een transvrouw in Honduras, een transman in Vietnam en een transgender non-binair persoon in Nederland.

Op het witte doek


Rafiki

Donderdag 7 november, 20.00 uur

De film Rafiki vertelt het verhaal van een opbloeiende liefde tussen twee jonge Keniaanse vrouwen, Kena en Ziki. Temidden van familie en politieke druk dwingt hun verboden liefde hen te kiezen tussen veiligheid en geluk. De film werd in Kenia verboden. Reden te meer om het te vertonen!


Carmen & Lola

Vrijdag 8 november, 20.00 uur

De veelvuldig bekroonde film Carmen & Lola gaat over twee lesbische meisjes in de Romagemeenschap. Je hoort hun verhaal, maar er is ook oog voor de positie van de Roma in deze situatie. Volgens regisseur Echeverría is “homoseksualiteit in de wereld van de Gitanos niet alleen een taboe. Het is een regelrechte zonde.”

Galore

Zaterdag 9 november, 20.00 uur

Met Galore maakte regisseurstweeling Lazlo en Dylan Tonk een intiem, persoonlijk portret over dragqueensensatie Lady Galore (Sander den Baas). Een eerlijke en ontroerende film van een transformatie op meerdere niveaus. Op zaterdagavond wordt de film vertoont en kun je na afloop vragen stellen aan Sander den Baas tijdens de Q&A.


Retablo

Zondag 10 november, 15.00 uur

Queer Cinema sluit af met de film Retablo. De veertienjarige Segundo komt uit een afgelegen dorp in de Andes.  Hij is de fijngevoelige zoon van de arme, alom gerespecteerde maker van altaarbeeldjes en is bij zijn vader in de leer. Als hij op een dag met hem meereist naar de markt, gebeurt er iets dat een onuitwisbare smet zal werpen op het beeld dat Segundo altijd van zijn vader had.

Deel dit verhaal

Back To Top