skip to Main Content

In deze bizarre tijden wordt Europa meer dan ooit op de proef gesteld. We vechten samen tegen een onzichtbare vijand en elk land gaat hier op een geheel eigen manier mee om. Toch blijven we tegelijkertijd met elkaar verbonden en worden we gedwongen om na te denken over het Europa van de toekomst. Wat is het nieuwe normaal en hoe gaan we om met ons ‘thuis’? Op initiatief van het Portugese Faro gingen Europese steden en regio’s op zoek naar het antwoord op die vraag. Leeuwarden is een van hen. Donderdag 30 april zijn de eerste resultaten van het Europese culturele samenwerkingsproject Europe at Home gepresenteerd op de website www.europeathome.eu.  

Leeuwarden-Fryslân 2028 is een van de partners in dit Europese project dat Faro (kandidaat voor de titel Culturele Hoofdstad in Europe 2027) uit rolde in het netwerk van (af)gewezen en toekomstige Culturele Hoofdsteden. Na een open call van LF2028, waar tientallen reacties op kwamen, gingen fotograaf Jacob van Essen en woordkunstenaar Jamila Faber op pad om hun ingediende voorstel uit te werken. Op hetzelfde moment gingen er in maar liefst 14 Europese steden fotografen en schrijvers op zoek naar hun artistiek antwoord op deze vraag. Zo ontstaat een prachtig beeld van ons nieuwe Europese thuis. Het aantal deelnemende steden blijft de komende tijd toenemen.

Voor LF2028 ging fotograaf Jacob van Essen op bezoek bij thuisblijvers die, in hun extra vrije tijd nieuwe of bestaande hobby’s opgepakt hebben en zich daarin verder ontwikkelen. Jamila Faber maakte met haar tekst ‘Kosmonauten’ een innerlijke reis.

We zijn allemaal kosmonauten
Mag ik even bij jou in je brain?
Dan zijn we tenminste
Niet alleen

Citaat uit ‘Kosmonauten’ – Jamila Faber

Nieuwsgierig? De foto’s en teksten staan op www.europeathome.eu. En op de diverse kanelen van LF2028 (www.lf2028.eu, Facebook, Twitter, Instagram). #EuropeAtHome

Deel dit nieuws

Back To Top