skip to Main Content

Wij wisten het natuurlijk al, maar íedereen weet sinds Culturele Hoofdstad 2018 dat Leeuwarden-Fryslân de wereld enorm veel te bieden heeft op cultureel vlak. Maar wist je dat we minstens net zoveel te bieden hebben op het gebied van literatuur?

Lân fan Taal was het succesvolle begin van iets groters. Er is veel draagvlak onder schrijvers, makers, instituten en publiek om de literatuur naar een hoger plan te tillen, op internationaal niveau. Niet alleen willen we ook dit delen met de wereld, we willen ook leren en groeien. Als UNESCO City of Literature gaan we ons richten op uiteenlopende ontwikkelingen, waarbij meertaligheid – in de brede zin van het woord, alle talen worden verwelkomd – altijd een belangrijke rol speelt.

City of Literature? Wat houdt dat precies in?

Sinds 2004 zijn er twintig steden door Unesco tot City of Literature benoemd. Steden zoals Praag, Dublin, Edinburgh, Granada en Krakau. Sinds 2017 mag ook Utrecht zich als eerste Nederlandse stad rekenen tot UNESCO City of Literature. Je maakt niet alleen kans op deze prestigieuze titel als je als stad een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kent. Ook vandaag de dag moet het bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers. Juist niet de metropolen maken kans op de titel, maar de steden die zich helemaal kunnen toeleggen op de letteren, het juiste formaat hebben om efficiënt te kunnen samenwerken met internationale partners en flexibel en ondernemend genoeg zijn om projecten in korte tijd van de grond te krijgen.

Deel dit nieuws

Back To Top