skip to Main Content

Stichting VHDG presenteert het werk van vier Nederlandse kunstenaars tijdens de 17de editie van SURVIVAL Art Review in Wrocław, Polen, een groepstentoonstelling die plaatsvindt van 28 juni t/m 2 juli. VHDG werkt hiervoor samen met het Poolse initiatief Art Transparent.

SURVIVAL Art Review
Ieder jaar wordt een ander leegstaand pand in Wrocław vijf dagen lang omgetoverd tot een grote tentoonstelling. Jonge kunstenaars uit Polen en het buitenland maken nieuwe site-specifieke werken speciaal voor het voormalig Joodse ziekenhuis. De geselecteerde kunstenaars maken werk rond het thema concealed, dat verwijst naar datgene wat onder het oppervlakte ligt of aan het oog onttrokken is. Andere thema’s die een rol spelen in de tentoonstelling zijn stadsvernieuwing en hoe sinds 1989 in Polen omgegaan wordt met historisch erfgoed, vooral beladen gebouwen zoals dit ziekenhuisgebouw.

Met SURVIVAL Art Review brengt het Poolse kunstinitiatief Art Transparent hedendaagse kunst buiten de muren van galerie en museum en daagt kunstenaars uit om de interactie met de urban jungle aan te gaan.  SURVIVAL Art Review is één van de grootste kunstevenementen in Polen, aan de 16e editie in 2018 deden maar liefst 80 kunstenaars mee uit alle disciplines. Met de combinatie van geëngageerde site-specifieke kunst van jonge makers, die gepresenteerd wordt op een locatie met de uitnodigende sfeer van een festival, trekt SURVIVAL Art Review jaarlijks duizenden bezoekers.

Art Transparent
In 2017 ontdekten VHDG en Art Transparent een gedeelde mentaliteit en werkwijze tijdens een bijeenkomst van Tandem, een organisatie die Europese samenwerkingen stimuleert. Wat VHDG in Leeuwarden doet, doet Art Transparent in Wrocław: een podium bieden aan jonge kunstenaars en hedendaagse kunst onverwachts laten opduiken in de publieke ruimte. Met een klein, professioneel team organiseert Art Transparent tentoonstellingen in hun galerie Mieszkanie Gepperta en sociaal geëngageerde projecten, zoals sinds 2005 SURVIVAL Art Review.

Curator
Curator Arda van Tiggelen, sinds 2017 betrokken bij VHDG, treedt op als gastcurator. Ze werkt samen met het team curatoren van Art Transparent en heeft de Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om ontastbare of verborgen eigenschappen van het gebouw als uitgangspunt te nemen, in verband met het concealed thema.

Kunstenaars
Natalia Papaeva (1989) studeerde in 2018 af aan de KABK in Den Haag met het videowerk Yokhor, waar ze prompt twee prijzen mee won: beste afstudeerwerk van haar afdeling Interactive/Media/Design en de TENT Academy Award. Voor SURVIVAL Art Review heeft Papaeva in april een performance gemaakt op locatie in reactie op de ziekenhuiscontext. De performance werd gefilmd en wordt tijdens de tentoonstelling gepresenteerd als videowerk.

In 2018 presenteerde VHDG de geluidsinstallatie Tune van Leeuwarder kunstenaar Bouke Groen (1981) in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden. Voor het programmaonderdeel Sound Art Forum van SURVIVAL Art Review vertaalt Groen het verborgen akoestische karakter van het ziekenhuis naar een menselijk geluid. Gebaseerd op geluidsscans van specifieke ruimtes in het gebouw, maakt hij muzikale composities die tijdens de tentoonstelling live gezongen zullen worden door een koor uit Wrocław.

Van Tiggelen selecteerde kunstenaar Isabel Marcos (1986) vanwege haar heldere, conceptuele installaties waarin architectuur een grote rol speelt. Soft rooms, een installatie in een operatiekamertransformeert de koude, functionele inrichting van het ziekenhuis tot een speculatieve ruimte die juist associaties met zachtheid oproept. Met het begrip zachtheid, en het gebruik van textiel in de installatie, verwijst Marcos naar de geschiedenis van feministische kunst.

In 2018 zette Sil Krol (1986) het Leeuwarder publiek op subtile wijze aan tot een andere blik op de openbare ruimte met zijn tentoonstelling Attention: how we see public space bij VHDG. VoorSURVIVAL Art Review gaat Krol sculpturen maken in de open lucht op het omringende terrein. Zijn tijdelijke interventies zijn vaak zo vermomd of gecamoufleerd dat het net lijkt of ze er permanent thuishoren. Ook in Wrocław zal Sil Krol de kijker verrassen met een op locatie gemaakt werk dat opgaat in zijn omgeving.

De afzender van dit nieuwsbericht is VHDG. Kunstinitiatief Voorheen De Gemeente (VHDG) is hèt platform voor actuele kunst in Leeuwarden met een artist-in-residency, tentoonstellingsruimte en beeldende kunst projecten in stad en provincie. Het programma van Stichting VHDG wordt in 2019 gesteund door de Gemeente Leeuwarden, BankGiro Loterij Fonds en LF2028. De deelname aan SURVIVAL Art Review wordt verder mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en European Cultural Foundation.

Deel dit nieuws

Back To Top