skip to Main Content

Floris de Gelder, Immie Jonkman en Sjoerd Bootsma vormen per 1 oktober 2020 samen het managementteam van LF2028, de stichting die met de manifestatie Arcadia in 2022 een vervolg geeft aan de culturele hoofdstad in Fryslân. De Gelder was hiervoor directeur van Paleis Soestdijk en wethouder te Utrecht, Jonkman en Bootsma zijn beide sinds 2011 onder meer betrokken bij culturele hoofdstad en werken nu als kwartiermaker voor LF2028.

De nieuwe Raad van Toezicht is verheugd over deze mensen, die voor de Stichting gaan werken, zegt voorzitter Sjoerd Galema; “Wy binne bliid mei dizze minsken, dy’t har ynsette wolle foar in nije fase fan de Kulturele Haadstêd. Mei Floris, Immie en Sjoerd krije wy it bêste fan twa wrâlden: nije enerzjy, netwurk en kennis fan bûten en twa betûfte minsken fan it earste begjin dy’t as moai komplementêr team yn 2022 in prachtich programma foar Arcadia delsette.

Floris de Gelder (1967) wordt statutair directeur van de Stichting LF2028. Na een loopbaan in het bedrijfsleven (KPN en Ahold) is hij directeur geweest van Museum Speelklok, wethouder van Cultuur en Economische Zaken in de gemeente Utrecht, directeur van het Utrecht Science Park en van Paleis Soestdijk. Ook werkt hij sinds 2002 als zelfstandig professional op het snijvlak van cultuur en economie. Floris de Gelder is opgegroeid in Fryslân, woont sinds maart in Munnekeburen en verhuist op 2 oktober naar Makkum. De Gelder: “Ik heb genoten van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 en bezoek al jaren veel Culturele Hoofdsteden. Ik ben op mijn best als ik mensen uit verschillende disciplines en achtergronden bij elkaar mag brengen. Het is een voorrecht om dat nu te mogen doen in Fryslân; voortbouwen op de positieve energie van 2018“.

Immie Jonkman (1971) neemt binnen het team de verantwoordelijkheid voor de zakelijke en organisatorische kant van Arcadia. Ze was onderdeel van het artistiek team van LF2018 en heeft daarnaast onder meer als (zakelijk) directeur gewerkt voor Oranjewoud Festival en de Slachtemarathon, is bestuurslid van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden en doet regelmatig advieswerkzaamheden voor culturele organisaties in binnen- en buitenland. Jonkman: “It is fantastysk dat ik no yn dizze rol trochboue kin op wat we mei syn allen mei Kulturele Haadstêd yn gong sette hawwe. Myn hannen jokje om no troch te setten en yn dizze rol krij ik dêr de romte foar.

Sjoerd Bootsma (1979) was lid van het artistiek team van LF2018 en sinds 2019 betrokken als kwartiermaker. Hij zet zijn rol als artistiek leider voort.

LF2028 organiseert in 2022 ‘Arcadia’, een internationale kunst- en cultuurmanifestatie in Fryslân. In honderd dagen van april tot en met juli stellen kunstenaars en cultuurmakers, samen met bewoners en bezoekers de kracht van en uitdagingen voor het (Europese) platteland centraal. Dat doen ze door het maken van spraakmakende tentoonstellingen en mooie voorstellingen, maar ook door het voeren van lastige gesprekken. Arcadia is een internationale manifestatie die in ieder geval in 2022, 2025 en 2028 wordt georganiseerd door Stichting LF2028. Arcadia zet cultuur in als middel voor het (mede) realiseren van diverse overheidsdoelstellingen als een duurzame en sociale samenleving en het versterken van de economie. De stichting geeft een vervolg aan het programma van de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Deel dit verhaal

Back To Top