skip to Main Content

Cultuur gaat over ‘zo doen wij dit met elkaar’. Kunst gaat over een nieuw perspectief. Samen sta je sterk en van de ander kun je leren. Daarom is het voor Leeuwarden-Fryslân 2028 (LF2028) belangrijk om internationale uitwisselingen te faciliteren en stimuleren. Op uitnodiging van LF2028 bezochten Susanne Visser en Beaudine Wagenaar de eindconferentie van het Europese samenwerkingsproject EYE-Net (European Youth Engagement Network).

Susanne is dramaturg, assistent-programmeur bij Schouwburg De Lawei en coördinator van het project Theaterkijkers. Samen met studente en Theaterkijker Beaudine (19) vloog zij eind november naar Servië voor de conferentie. ,,EYE-Netvalt onder het Europe for Citizens Program dat gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. Het project moedigt jonge mensen aan om actief mee te denken over bepaalde thema’s die binnen de EU spelen. Jongeren die niet politiek actief zijn gaan hierdoor ineens nadenken over onderwerpen zoals politiek bewustzijn en wat Europa voor hen betekent.”

Jong publiek aantrekken

Tijdens de conferentie konden de bezoekers hun projecten aan elkaar presenteren. Susanne vertelde over Theaterkijkers. ,,Met Theaterkijkers geven we een groep van veertig jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar iedere maand de kans om naar het theater te gaan. In ruil voor een gratis kaartje delen zij hun mening over het theaterbezoek, de makers, de thema’s, etc. Naast onze reguliere randprogrammering ontwikkelen wij ook een apart programma voor de Theaterkijkers die ze bezoeken”, legt Susanne uit. ,,We zijn benieuwd naar de mening van de jongeren, maar je moet ook groeien in het kijken naar theater en toneel. Daar trainen we ze in door recensies te laten schrijven en enquêtes in te laten vullen. Hiermee hopen we een jong publiek te vinden voor de voorstellingen die we in De Lawei programmeren.” 

Voor en door jongeren

EYE-Net ging niet alleen over jongeren, maar werd ook door de jongeren zelf gemaakt. Want naast de presentaties van alle projecten werden Beaudine en de andere jongeren aangemoedigd speeches te geven tijdens de conferentie. De speech van Beaudine over hoe theater haar politiek bewuster gemaakt heeft maakte indruk. ,,We laten de jonge Theaterkijkers vaak theaterstukken inleiden. Dus Beaudine heeft al ervaring opgedaan met spreken voor een grote groep. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien en ook eigen initiatief durven te nemen”, vertelt Susanne trots.

Internationale uitwisselingen? Doen!

Op de vraag waarom het zo belangrijk is om deel te nemen aan internationale uitwisselingen en projecten antwoord Susanne: ,,Naast het maken van nieuwe contacten is het heel interessant om een kijkje in de keuken te krijgen bij Europese collega’s. Wat houdt hen bezig? Welke methodes gebruiken zij? En hoe gaan zij met bepaalde dingen om? Het is erg leerzaam. Je krijgt ook een spiegel voorgehouden. Problemen worden in perspectief geplaatst. Dingen die wij hier normaal vinden, zijn daar niet vanzelfsprekend en andersom. Dat maakt zulke internationale ervaringen zo waardevol.”

De jonge Theaterkijkers hebben zelf een Instagramaccount opgezet dat ze bijhouden. Je volgt hun avonturen via @theaterkijkers.noordnederland.

Deel dit verhaal

Back To Top