skip to Main Content

Eten. We kunnen niet zonder. Voedsel is dé brandstof voor ons lichaam en voor velen ook een geluksmomentje. Maar waarom eet je wat je dagelijks eet? Misschien eet je alleen wat je lekker vindt, kook je met producten die in de aanbieding zijn of heb je niet veel keuze en moet je eten wat de pot schaft. Maar wat ligt er nu eigenlijk op je bord? Waar komen de producten vandaan en hoe wordt het geproduceerd? 

Tijdens World Food Week in Fryslân (14 tot en met 20 oktober) draait het om bewust genieten van eten dat goed is voor je gezondheid, het klimaat, de bijen en de boeren. Kom meer te weten over gezond eten, duurzaam produceren, Dutch Cuisine en minder voedselverspilling. Werk met nieuwe technieken en recepten tijdens een van de vele kookworkshops, verwen je smaakpapillen met een IMPACT diner en laat zien wat je zelf op je bord hebt liggen. Er is nog veel meer te ontdekken en te doen…

Festival B is terug!

Na een succesvolle eerste editie is Festival B op zondag 20 oktober terug in de Lawei in Drachten. Ontmoet inspirerende producenten, proef smaakvolle gerechten en doe mee met de leefstijlcheck. Leer hoe je eten kunt fermenteren en inmaken om het langer te kunnen bewaren. Stel al je vragen over eerlijk en onbewerkt eten tijdens een Q&A met food influencer Rens Kroes. En kom erachter hoe schrijver, wetenschapper en oud-politicus Jan Terlouw over biodiversiteit en bewust eten denkt.   

Sipelsop

Makkelijk, lekker en lokaal. De Friese uiensoep, oftewel Sipelsop, staat symbool voor waar we eigenlijk heen willen met ons eten. Tien Friese kunstenaars en artiesten brengen in beeld wat we vandaag de dag op ons bord scheppen en creëren op deze manier een tijdscapsule. Hoe kijken we over een paar jaar terug op de manier zoals we nu eten? De kunstinstallatie reist tijdens World Food Week door Fryslân. En ook jij kunt je bijdrage leveren! Je leest er meer over verderop in dit artikel. 

© Bart Lidnenhovius
© Bart Lindenhovius

DIY koken met groente

Soms is de wil om bewuster te eten er wel maar ben je geen held in de keuken of vind je het lastig om lekker met groente te koken. Herkenbaar? Doe dan mee aan de workshop ‘Lekker koken met groente’ door Foodtruck Mama Mascha en laat je inspireren. Samen met Mama Mascha kook en proef je de lekkerste gezonde gerechten. Je begint met een rondleiding door de tuin waar je ook direct de groente oogst om mee te koken. Verser kan niet! Goedkoper ook niet, want de workshop is helemaal gratis. Meld je wel snel aan via de website van World Food Week, want vol is vol. 

Ook andere kookfanaten kunnen meedoen met de World Food Week. Zo laat chef Enno Lieder van Enno’s Kitchen je zien wat je kunt koken met voedsel wat op dat moment in de regio voorhanden is.

Wat betekent koken voor jou?

,,Koken is mijn passie. Van kleins af aan hielp ik mijn oma en moeder al in de keuken. Tijdens mijn studietijd kreeg ik de kans mijn kookvaardigheden verder te ontwikkelen. Om mijn liefde voor koken met anderen te delen ben ik vorig jaar mijn eigen bedrijf begonnen: Enno’s Kitchen. Ik verzorg privé diners aan huis en geef verschillende kookworkshops: van zelf pasta maken tot koken met vis en zeevruchten.”

Wat ga je doen tijdens World Food Week in Fryslân?

,,Op 15 oktober geef ik een kookworkshop met de insteek: wat heeft je achtertuin je te bieden? Veel mensen willen een moestuin hebben om eigen groente te verbouwen. Alleen hebben ze daar geen ruimte voor. Maar het kan ook gewoon thuis met een tomatenplant of kruiden in de vensterbank. Ik wil laten zien wat er mogelijk is door drie gerechten te gaan maken met streekproducten en groenten uit mijn eigen moestuin. Met een groep van maximaal tien personen koken we drie gerechten die we gezellig samen opeten onder het genot van een drankje.”

World Food Week - (c) Marijn Bruinen
© Bart Lindenhovius

Waarom doe je mee aan World Food Week?

,,Ik vind het heel belangrijk om mensen te laten zien wat je kunt bereiden met producten uit de regio. De noordelijke provincies hebben geweldig voedsel te bieden. Zo gaan we koken met Eigenheimer aardappelen, pompoen, uien, knoflook en venkel. Allemaal uit eigen tuin. Maar er zijn ook genoeg winkels die lokale seizoensgebonden producten aanbieden. Dus daar haal ik de overige producten die we nodig hebben. Ik kijk altijd naar wat de natuur mij op dat moment kan geven. Die boodschap hoop ik mee te kunnen geven. Dat sluit perfect aan bij World Food Week.”

Schep op en doe ook mee!

Heel Fryslân kookt

Kook jij graag met verse producten, ingrediënten van het seizoen, meer groenten en minder (of geen) vlees? Nodig dan je vrienden, familie, buren, sportvrienden, collega’s of wie dan ook uit om jouw gerechten te proeven. Want samen eten is natuurlijk veel leuker en op deze manier geef jij het goede voorbeeld door! Maak een verschil en meld je via wordfoodweek.nl aan voor Heel Fryslân kookt. Wie weet win jij dan twee kaartjes voor het Bûter, Brea en Dutch Cuisine Diner op 17 oktober. 

Foto’s gezocht

Hoe eten we in Fryslân? Een warme maaltijd of een broodje kaas. Alleen of met een groep. Deel met Sipelsop Flashmob wat er op jouw bord ligt. Upload op 14 oktober om precies 18.00 uur een foto van jouw eten via Sipelsop.frl. De ingezonden foto’s worden getoond in verschillende openbare ruimtes door heel Fryslân en in de Sipelsop Installatie die door de provincie trekt. 

Voor meer informatie en het meest recente programma kijk je op de website worldfoodweek.nl.

Deel dit verhaal

Back To Top