skip to Main Content

Wordt het een bakfietstour langs wijken en dorpen in de gemeente? Of toch een sing-along in een verzorgingshuis? Komend jaar gaan zes projecten tegen eenzaamheid van start: zes cultuurmakers ontvangen hiervoor geld van de gemeente Leeuwarden. Ze werden zaterdag 30 november bekendgemaakt tijdens de eerste UP! talkshow in Leeuwarden. Op de dag dat Leeuwarden in het teken stond van Fair Saturday én van de strijd tegen eenzaamheid.

De zes makers presenteerden zich in Grand Café Z. Daar werden ze geïnterviewd door presentator Roelof Lousma. De (maatschappelijke) evenementen willen eenzaamheid verminderen en juist ontmoeting in de wijken vergroten. Het publiek in Z bepaalde dat Karavaan van de Vriendschap – het bakfietsproject – een extra aanmoedigingsprijs van duizend euro kreeg. De jury kende nog eens extra duizend euro toe aan Luidkeels Samen, waarin de liedjes van eenzame mensen op cd verschijnen.

De zes initiatiefnemers deden onlangs mee aan de oproep van Over de Drempel: een project dat culturele makers uitdaagt om met plannen tegen eenzaamheid te komen. Uit 29 inzendingen werden 6 plannen gehonoreerd. Over de Drempel is bedacht door Leeuwarden-Fryslân 2028 en de gemeente Leeuwarden.

De projecten

Karavaan van de Vrienschap
Een bakfietstour langs wijken en alle dorpen van de gemeente. Met daarin georganiseerde ontmoetingen via culturele activiteiten rond ontbijt, koffietijd, lunch, theetijd of diner. De eerste tour start al op vrijdag 3 januari 2020 op de markt in Leeuwarden.

Verhalen Ophalen
Oud(ere) amateur toneelspelers en kinderen bij elkaar brengen zodat deze ouderen hun passie, het toneelspelen, weer kunnen beoefenen; zonder de druk van lange teksten leren en avondvullend op het toneel staan.

Luidkeels Samen
Via het verzamelen van scabreuze en amoureuze liedjes, worden diverse leeftijden en bevolkingsgroepen met diverse culturele achtergronden met elkaar in contact gebracht. Er wordt een cd, met boekje erbij gemaakt, en 3 (sing along)concerten uitgevoerd: 2 in verzorgingshuizen, 1 in een theater (Harmonie?), begeleid door jonge musici.

Niemand is hier Eenzaam
Een betekenisvolle ontmoeting organiseren tussen jongeren en ouderen in 4 stappen: 1) voorbereidende les op scholen en workshops in verzorgingshuizen, 2) een voorstelling met een aansprekend en toch poëtisch verhaal over het verlangen naar verbinding, 3) direct na de voorstelling een 1 op 1 ontmoeting tussen jongeren en ouderen, 4) nawerk op scholen en een foto expositie met portretten en uitnodigende zinnen voor een gesprek, waarbij (voor)oordelen over leeftijd kunnen worden doorbroken.

Liefdes(b)ode
Een liefdesmobiel met twee schrijfsters gaat op pad om op bestelling (liefdes)brieven te schrijven en te (laten) bezorgen. Inzetbaar langs festivals en evenementen in de gemeente.

Zelf
Een expositie van door kunstenaar gemaakte kleine objecten, te zien bij mensen thuis. De expositie bezoeken betekent aanbellen en in een intieme ontmoeting het kunstwerk bekijken. Het gesprek dat onderling ontstaat bepaalt de betekenis.

Deel dit nieuws

Back To Top